Counseling

Counseling

 

 

Counseling geeft de mogelijkheid om aandacht te besteden aan persoonlijke belangrijke thema’s en mogelijk onopgeloste levenskwesties.

Counseling is gebaseerd op de humanistische psychologische stroming van de Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut Carl Rogers.

Counseling op levensthema’s

Vragen rondom identiteit en zingeving, maar ook levensthema’s als verlies en rouw kunnen een plek hebben in de counseling.

Counseling op overlevingsmechanismen

We hebben in ons leven allemaal bepaalde overlevingsmechanismen of -strategieën ontwikkeld die ervoor hebben gezorgd dat we de liefde en zorg kregen die we nodig hadden.

Het woord strategie suggereert dat je ervoor kiest, terwijl het  helemaal geen bewuste keuze is. Het is een autonome veiligheidsklep die verschillende vormen aan kan nemen en die je onbewust aanzet op het moment dat er een trigger is.

Overlevingsmechanismen zijn bijvoorbeeld: afstand houden, geen hulp vragen, de clown uithangen, niet voelen maar rationaliseren, voor anderen zorgen en jezelf vergeten.

Op een gegeven moment kunnen deze strategieën ook tegen je gaan werken, zonder dat je dit zelf direct in de gaten hebt. Dat is jouw blinde vlek, waar lang niet iedereen jou op durft te wijzen omdat ze aanvoelen dat het samenhangt met hoe jij geworden bent wie je bent. In counseling krijg je zicht op jouw strategieën en leert anders met situaties om te gaan.

Maak een afspraak